Skip to content

Topmanagers steken steeds meer tijd in veranderprojecten

13/04/2011

Topmanagers steken steeds meer tijd in veranderprojecten, zo blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) in opdracht van Celerant Consulting.

Het EIU ondervroeg 288 senior executives in 22 landen in Amerika en Europa, waaronder Nederland en België. Wij lezen dit op Managersonline.nl.

Druk van buitenaf
Volgens het EIU-onderzoek worden veranderprojecten steeds meer ingezet om te kunnen anticiperen op de druk en uitdagingen van buitenaf. Zes op de tien bedrijven in het onderzoek geven aan dat concurrentie en kostendruk een reden zijn om te veranderen.

Voor 36% van de ondervraagden is de vraag van klanten naar een betere kwaliteit producten en diensten of productdifferentiatie de aanjager van verandering.

Slagingskans vergroten
Topmanagers geven aan meer tijd te steken in veranderprojecten om de slagingskans te vergroten. 63% van de respondenten geeft aan dat ze het afgelopen jaar meer tijd hebben gespendeerd aan veranderprojecten. Nog eens 47% gaf er ook meer geld aan uit.

Desondanks hebben bedrijven het nog steeds moeilijk om veranderprojecten succesvol te implementeren. Volgens het EUI onderzoek mislukt 44% van alle veranderprojecten.

Te weinig oog voor de medewerkers
Hoe komt het toch dat zoveel veranderingsprocessen mislukken? Op Managementsite.nl lezen wij onder meer dat ondernemingsraden nauwer betrokken moeten worden bij organisatieveranderingen. Uit studies blijkt dat 70% van de organisatieveranderingen mislukt omdat de veranderaars te weinig oog hebben voor de medewerkers.

Te veel willen
Een tweede belangrijke faalfactor is dat organisaties vaak te veel in een keer willen veranderen. Het is beter om stapsgewijs te veranderen, zodat tussentijds bijgestuurd kan worden. Daarnaast komt het vaak voor dat bedrijven geen duidelijke keuzes durven te maken. Ze hebben geen duidelijk doel voor ogen.

Benadering te technisch
Organisatieveranderingen, en zeker die waarbij ontslagen vallen zo schrijft Managementsite.nl, worden vaak te klinisch benaderd. De werkgever heeft dan meer oog voor technische afwikkeling en implementatie van verandering dan voor de menselijk-emotionele kant. En hoewel het inzicht van een ondernemingsraad over veranderplannen vaak correct is, wordt dit orgaan zelden tijdig bij een directie aan tafel uitgenodigd.

Veranderingsprocessen
Meer lezen over verandering en veranderingsprocessen? U vindt op onze pagina over Veranderingsprocessen op deze site al onze posts over dit onderwerp.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: