Skip to content

Wat is effectiever voor innovatie: samenwerking of er zelf helemaal voor gaan?

01/04/2011

Bron beeld: chainconnection.com

Bron beeld: chainconnection.com

Wie herkent het niet, die brainstorms zonder werkelijke begeleider, waarbij iedereen als een kip zonder kop ideeën spuit, door elkaar praat en de uitkomst – of het nut ervan – onduidelijk blijft.

Brainstorms zijn niet altijd even effectief, maar nu blijkt uit onderzoek zelfs dat goede ideeën, creativiteit en innovatie vaak ten onder gaan in een groep.

Het onderzoek is uitgevoerd door Christian Terwieschn en Karl Ulrich, hoogleraren aan Wharton en INSEAD, en professor Karan Girotra. We lezen erover op Managersonline.nl.

Openstaan voor andere ideeën
Nu klinkt dat best heftig, dat goede ideeën, creativiteit en innovatie ten onder gaan in een groep. Wij kunnen ons er wel iets bij voorstellen. Als iedereen zijn zegje wil doen wordt er minder goed naar elkaar geluisterd. Deelnemers zijn er dan vooral mee bezig hun eigen idee te spuien en staan minder open voor de ideeën van anderen.

Groepsdynamiek
Tegelijkertijd is er in een groep vaak wel sprake van dynamiek. Het idee van de één kan een ander op een nieuw of aanvullend idee brengen, waarna een ander een kritische noot plaatst en weer iemand anders uit de groep tot een goed oplossing komt.

Wat staat innovatie dan in de weg?
Als we verder lezen over de resultaten van het onderzoek komen we al snel tot de ontdekking dat het ook zeker niet dat groepsproces an sich is, dat innovatie in de weg staat.

Het drietal onderzoekers ontdekte namelijk dat effectieve innovatie eerder bereikt wordt als alle deelnemers aan een bijeenkomst van tevoren in hun eentje over een plan nadenken. Als ze een tijdje in hun eentje konden brainstormen voor ze hun ideeën in de groep gooiden, ontstonden meer en betere ideeën dan vanuit een groepsdiscussie.

Hiërarchie staat creativiteit in de weg

Een van de redenen hiervoor is dat traditionele, hiërarchische bedrijfsstructuren funest zijn voor de creativiteit. De gemiddelde medewerker durft zijn baas niet tegen te spreken.

Nog een probleem dat naar voren komt bij brainstormsessies is dat mensen de neiging hebben ideeën te spuien die voortborduren op de input die er al ligt. We noemden dit al, maar het staat ook in tegenstelling tot wat wij eerder in dit blog schreven. Volgens het onderzoek zijn we bescheiden en borduren we liever voort op wat een ander zegt dan zelf met originele ideeën te komen. In dat laatste geval lijken we namelijk egoïstisch, denken we.

De onderzoeksresultaten
Wat blijkt nu uit het onderzoek? Ideeën die ontstaan als mensen eerst in hun eentje met een probleem aan de slag gaan zijn gemiddeld 30% beter dan de ideeën die voortkomen uit een gezamenlijke brainstormsessie. Bovendien ontstaan er drie keer zoveel ideeën als men eerst zelf gaat brainstormen.

Het belangrijkste is echter dat de allerbeste ideeën ontstaan als men individueel en gezamenlijk brainstormen combineert. Het gaat immers om kwaliteit, niet om kwantiteit. Om te innoveren heb je niet meer dan één of twee uitmuntende ideeën nodig waarmee echt verschil gemaakt kan worden.

Twee belangrijke conclusies
Het onderzoek brengt twee belangrijke conclusies aan het licht.

  1. Hiërarchische organisatiestructuren zijn niet bevorderlijk voor de creativiteit.
  2. Een ongestructureerd proces is niet bevorderlijk voor de creativiteit.

Het beste is daarom om mensen heel gericht en gedurende een afgebakende periode na te laten denken over een probleem om de gevonden oplossingen vervolgens in de groep te gooien.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: