Skip to content

Krachtenbundeling en kennisdeling – UWV Werkbedrijf

31/03/2011

UWV Werkbedrijf - krachtenbundeling en kennisdeling

UWV Werkbedrijf - krachtenbundeling en kennisdeling

In 2009 werd het Actieplan Jeugdwerkloosheid gepresenteerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Belangrijkste doel: voorkomen dat grote groepen jongeren straks thuis komen te zitten, zonder werk of school.

Als participant in dit actieplan organiseerde UWV Werkbedrijf op 17 februari bij Media Plaza de Landelijke Inspiratiedag Jeugdwerkloosheid.

Het Actieplan Jeugdwerkloosheid was nodig omdat Nederland (nog steeds) verkeert in een economische crisis. Toen, in 2009, stond al vast dat de werkloosheid sterk zou groeien en dat jongeren hiermee extra te maken zouden krijgen.

Minder werkervaring, tijdelijke contracten
Jongeren, of zij nu een MBO of WO opleiding hebben gevolgd, komen nieuw op een arbeidsmarkt met weinig vacatures, hebben minder werkervaring en dikwijls ook tijdelijke contracten. Daarom komen zij, wanneer er minder banen zijn, vaak als eerste aan bod voor ontslag of slagen ze er sowieso niet in een baan te bemachtigen.

Eenjarig traineeship
Al vanaf dat prille begin in 2009 participeert het UWV Werkbedrijf heel actief in het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Net afgestuurde HBO en WO studenten kunnen bij het UWV Werkbedrijf een eenjarig traineeship volgen.

De eerste 100 trainees van de lichting 2009-2010 zijn inmiddels allen uitgestroomd naar een andere baan. De nieuwe lichting met 120 trainees zit momenteel middenin hun traineeship.

Drie dagen in de week werken zij tijdens dat traineeship als werkcoach voor jongeren, twee dagen in de week mogen zij hun tijd besteden aan projecten om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Jeugdwerkloosheid tegengaan
UWV Werkbedrijf probeert hiermee op meerdere manieren bij te dragen aan het tegengaan van jeugdwerkloosheid.

  • Door de net afgestudeerden een traineeship aan te bieden worden zij actief op de arbeidsmarkt en doen zij werkervaring op.
  • Als werkcoach bemiddelen zij jongeren naar werk of een opleiding. Zij zijn zelf ook jong – ervaringsdeskundige – en daardoor zeer goed in staat zich in de situatie van hun ‘cliënten’ te verplaatsen en hen verder te helpen.
  • Hun werk aan projecten om de jeugdwerkloosheid te bestrijden tenslotte, levert veel op doordat zij – zoals hierboven al is beschreven – zelf tot de doelgroep behoren en daardoor met praktische, doelgerichte en effectieve ideeën komen.

Kennisdeling en krachtenbundeling
Er zijn, naast het UWV Werkbedrijf, veel partijen betrokken bij het Actieplan Jeugdwerkloosheid, zoals gemeenten, het ministerie en onderwijsinstellingen. Omdat het UWV werkbedrijf sterk gelooft in kennisdeling en krachtenbundeling heeft zij vorig jaar voor het eerst het initiatief genomen voor een landelijke inspiratiedag.

Dit jaar kwam daarop, wegens succes, een vervolg. Bijna 400 mensen kwamen op 17 februari in Media Plaza bij elkaar voor de Landelijke Inspiratiedag Jeugdwerkloosheid.

Inspireren als doel
Als inspireren je doel is zoek je daar een passende locatie bij. Centraal, iedereen komt immers ergens anders vandaan – maar vooral ook bijzonder. Met een warme, prettige sfeer, maar tegelijkertijd een moderne, strakke uitstraling.

Daarnaast was het belangrijk dat er makkelijk ‘verkeer’ mogelijk was tussen de zalen en dat de opstelling in de centrale zaal flexibel in te vullen was.

Eén sfeer, één geheel
Want als je inspireert dan wil je een gevoel vasthouden. Een gevoel van ‘We gaan ervoor!’ en ‘We kunnen het!’. Hans Peter Roel wist de aanwezigen tijdens zijn plenaire presentatie diep te raken. Zijn verhaal, dat op het podium en op verschillende schermen te volgen was, heeft mensen geëmotioneerd. Het kwam aan, letterlijk en figuurlijk.

Dat gevoel wil je niet kwijtraken als iedereen zich vervolgens verspreid voor kleinere workshops. Eén sfeer, één geheel is dan heel belangrijk. Dat lukte bijzonder goed.

Bijzonder gevoel
Ook de centrale zaal – de Polar – was hierop ingericht. Met behulp van een ‘circusopstelling’ konden hier de plenaire sessies plaatsvinden. Maar in de Polar was, in de vorm van een lounge ruimte, tevens plaatsgemaakt voor ontspanning na de plenaire sessies. Door sessies en ontspanning op één plek te laten plaatsvinden kon dat bijzondere gevoel worden vastgehouden.
Elevator pitch
Voor de trainees was er een belangrijke rol tijdens de Landelijke Inspiratiedag. In de Polar mocht een selectie van teams van trainees in verschillende ronden hun actieplan om jeugdwerkloosheid te bestrijden presenteren in een elevator pitch. Een vierkoppige jury koos uiteindelijk het winnende team, dat als prijs de middelen kreeg om hun project tot uitvoering te brengen.

Groot succes
Al met al was de Landelijke Inspiratiedag Jeugdwerkloosheid een groot succes. De ideeën die zijn gegenereerd worden gebundeld in een boek en verspreid onder alle betrokkenen. Zo veel mogelijk van deze ideeën worden ook gerealiseerd.

En de inspiratie? Die verdwijnt voorlopig niet. Zeker niet als straks de video van de inspiratiedag is verspreid zodat iedereen het nog eens kan herbeleven…

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: