Skip to content

Hoe kun je een flexibele organisatie effectief besturen?

24/03/2011
Het nieuwe managen gaat om binden, boeien en betrekken

Het nieuwe managen gaat om binden, boeien en betrekken

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken en de komst van steeds meer ZZP’ers en een geheel nieuwe generatie medewerkers veranderen organisaties. Organisaties moeten leren omgaan met de toegenomen vrijheid voor de medewerkers en de flexibele schil van ZZP’ers.

De flexibele organisatie
Door alle veranderingen ontstaat zo langzamerhand een nieuw type organisatie die steeds vaker wordt aangeduid met de term ‘de flexibele organisatie’. Een organisatie die zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, die kan meebewegen en tijd- en plaatsgebonden werken faciliteert.

Hoe manage je dat?
Hoe geef je nu als manager leiding aan zo’n organisatie? Hoe bereik je je medewerkers en hoe zorg je voor doorontwikkeling en binding?

In een blog van Peter-Willem van Lindenberg op Gidsonline.nl lezen we er meer over. Eigenlijk, zegt Van Lindenberg, vormt het sturen op drijfveren, waarden en overtuigingen de kern van het antwoord op die bovenstaande vraag.

Het ‘belief system’
Controles, het monitoren van prestaties, sturen op basis van hiërarchie en het stellen van grenzen passen niet meer bij deze tijd, aldus Van Lindenberg. Het gaat nu veel meer om het sturen en beheersen van een organisatie met behulp van het centraal stellen van waarden en overtuigingen, het belief system.’

Vertrouwen en meer
Vaak gaat het bij Het Nieuwe Werken en managen om vertrouwen. In de literatuur vormt het vertrouwen een soort centraal uitgangspunt waar al heel veel winst mee te behalen is als manager.

Vertrouwen geven en daar niet in teleurgesteld worden, draagt eraan bij dat de medewerkers hun dingen goed doen, dat vindt ook Van Lindenberg. Maar vertrouwen zorgt er nog niet voor dat je medewerkers ook de goede dingen doen.

Hiervoor is het nodig dat de centrale drijfveren, waarden en overtuigingen van de organisatie breed en juist gecommuniceerd worden onder de medewerkers. Dat wordt verteld wat de organisatie echt drijft en dat de medewerkers kunnen beoordelen of zij zich kunnen vinden in deze drijfveren.

Boeien, binden en betrekken
Van Lindenberg vervolgt: De kunst van het management is om hun mensen te boeien, te binden en erbij te betrekken. Niet door monitoring/prestatiemeting of het stellen van grenzen, maar door hen achter de werkelijke drijfveren van de organisatie geschaard te krijgen.

Sturing en beheersing in flexibele organisaties kan niet op basis van hiërarchie, functie, taakomschrijving of autoriteit, maar moet gebeuren door in de medewerker datgene aan te spreken wat hem of haar daadwerkelijk beweegt.

Mooi gezegd! Peter-Willem van Lindenberg is overigens onder meer docent aan de Erasmus Universiteit, waar hij ook zijn proefschrift schrijft over het besturen van flexibele organisaties.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: