Skip to content

Nieuw Leiderschap: Richting, Ruimte en Resultaten

21/03/2011

Richting geven, ruimte bieden en resultaten boeken. Dat is waar het nieuw leiderschap volgens Tica Peeman om draait, zo lezen we op haar blog.

Door deze wijze van leiding geven  ontstaat een combinatie tussen leiden en dienen. Leiden door richting te geven aan het werk van je medewerkers. Dienen door je medewerkers de ruimte te geven in het werk. Een leider heeft een visie waar die zich aan moet houden maar moet deze visie los durven laten bij zijn collega’s.

Vertrouwen belangrijk
Een visie kun je alleen maar loslaten als je je medewerkers vertrouwd. Maar vertrouwen hebben in anderen wordt door mensen vaak als lastig ervaren.

Om vertrouwen te krijgen in eigen collega’s zijn betrokkenheid, openheid en authenticiteit belangrijke kernwaarden binnen de organisatie. Deze kernwaarden zorgen ervoor dat het team wordt verbonden. En dat is nou precies de taak van een leidinggevende.

Van inhoud naar proces
Want wat houdt leiderschap nog in als je medewerkers alle ruimte moet geven en je niet meer met de inhoud bezig mag zijn?

Met richting geven, ruimte bieden en resultaten boeken ben je vooral procesmatig bezig. Je houdt je bezig met de mensen, verhoudingen en samenwerking binnen de organisatie. Zorgen dat de medewerkers zich betrokken voelen, dat zij vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken en dat de organisatie transparant blijft.

Leider of coach?
Begint het nieuw leiderschap teveel te overlappen met een coach of blijft hierin een wezenlijk verschil bestaan?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: