Skip to content

Nieuwe medewerkers en nieuwe manieren van werken: hoe hou je binding?

16/03/2011
Blijf samenkomen en kennisdelen

Blijf samenkomen en kennisdelen

In ons blog ‘Even helemaal in je eigen wereld. Over binding en vertrouwen’ (een interview met Logica) schreven wij:

“Hoe hou je binding met je medewerkers als het overgrote deel van hen als consultant werkt bij de klant? Hoe zorg je ervoor dat de band met Logica sterk blijft? Dat de consultant zich gehoord en betrokken blijft voelen? Eén manier om de binding van het bedrijf met de consultant en de consultants onderling te versterken, is de practice meeting.”

De kracht van bijeenkomsten
Logica gelooft in de kracht van bijeenkomsten. Bijeenkomsten die ruimte bieden om te horen en gehoord te worden. Waarin met name de cultuur van het bedrijf centraal staat en die vertrouwen, identiteit en betrokkenheid stimuleren.

Nieuwe generatie binden
Op de website van Management Team lezen wij over dit onderwerp een interessant artikel, getiteld ‘Hoe u nieuwe werkers bindt’.

In het artikel acht middelen die je als bedrijf in kunt zetten als niet iedereen meer elke dag naar kantoor komt. Drie van de acht betreffen een vorm van samenkomst. Ook in dit artikel komt het belang van bijeenkomsten dus naar voren.

Top acht
Het rijtje is overigens een top acht, met het meest effectieve middel op nummer één. Hieronder natuurlijk even kort deze top acht.

Op nummer 1: de bedrijfsmissie
En de bedrijfsmissie, die mag echt wel ambitieus zijn. Zeker met de nieuwe generatie medewerkers is het veel belangrijker geworden ‘wat’ zij doen in plaats van ‘hoe’ zij dat doen. De nieuwe generatie wil weten waarvoor zij werken, wat hun doel is en wat hier de betekenis van is. Hoe zij hun werk uitvoeren zoeken ze zelf wel uit.

Op nummer 2: een gezellig kantoor
Management Team noemt het kantoor van Microsoft als voorbeeld. Dat is eigenlijk geen kantoor, het is een ontmoetingsplaats. Met een The Coffee Company met hele lekkere koffie.

Op nummer 3: chatten
Geef uw medewerkers de mogelijkheid met elkaar te chatten. Chat gaat sneller dan e-mail en het is efficiënter (je ziet direct of iemand gestoord kan worden). MT schrijft verder: “U kunt de chatfunctie bovendien koppelen aan een who is who en zo een eigen, krachtig kennismanagementsysteem creëren.”

Op nummer 4: kennissessies
Organiseer kennissessies. Kennis delen is lastiger als je niet even ‘bij iemand langs kunt lopen’. Organiseer die momenten van kennisdeling dus, dat is direct ook goed voor de onderlinge relaties.

Op nummer 5: Yammer
Een andere manier om kennis te delen en elkaar op de hoogte te houden van waar je mee bezig bent: Yammer. Yammer is een soort Twitter, maar dan voor intern gebruik. Je berichten worden niet direct wereldwijd verspreid, maar blijven binnen de organisatie.

Op nummer 6: communiceer de voortgang
Ook weer in de categorie ‘delen’, houd uw medewerkers goed op de hoogte van de voortgang. Op deze website vindt u over dit onderwerp een uitgebreid interview met Ziggo, getiteld: ‘Echte interactie’. Ziggo kent een grote diversiteit aan medewerkers en bevindt zich in een continu bewegende markt. Om iedereen goed op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de organisatie organiseert Ziggo daarom (onder meer) regelmatig meetings.

Op nummer 7: het bedrijfsuitje
Blijf samen leuke dingen doen. Juist als je elkaar niet meer acht uur per dag ziet is het belangrijk personeelsuitjes, verjaardagen en vrijdagmiddagborrels te blijven organiseren.

Op nummer 8: verplicht niets
En last but not least, verplicht je medewerkers er niet toe bij al deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. MT schrijft: “Het hele idee van het nieuwe werken is ten ¬slotte dat u ¬medewerkers behandelt als ¬volwassen mensen, die zelf heel goed kunnen ¬beslissen waar en wanneer ze hun werk doen. En dus ook of ze wel of niet naar een meeting moeten.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: