Skip to content

Stephen Covey: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap

14/03/2011
Cover boek Stephen Covey

Cover boek Stephen Covey

Een weblog over innovatie en verandering bijhouden en dan nog niets hebben geschreven over Stephen Covey, dat kan natuurlijk niet!

Effectief leiderschap
Voor iedereen die dit nog niet wist (maar dat kunnen wij ons eigenlijk niet voorstellen), Covey is beroemd geworden met zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Het gaat over hoe je gelukkiger en effectiever in het leven kunt staan en hoe je als (bege)leider van mensen effectiever kunt zijn. Het boek is het resultaat van langdurig onderzoek naar de principes van succes.

Zeven eigenschappen
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Covey zijn:

  • Proactiviteit: je kunt je leven zelf vormgeven. Wees dus initiatiefrijk en hou je vooral bezig met die dingen waar je invloed op hebt.
  • Doelgerichtheid: denk na over waar je heen wilt met je leven en omschrijf helder voor jezelf wat je missie is en welke doelen je na wilt streven.
  • Keuzegerichtheid: Stel prioriteiten, doe belangrijke zaken eerst en verspil je energie niet aan onbelangrijke zaken.
  • Samenwerkingsgerichtheid: denk in termen van win-win. Concurrentie hoort thuis in de markt, zegt Covey, niet binnen bedrijven of binnen gezinnen.
  • Begripvolheid: Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden. Als we elkaar werkelijk begrijpen, zegt Covey, dan worden we creatiever in het oplossen van gezamenlijke problemen.
  • Synergisme: ‘opposites attract’ zeggen ze wel eens. Waardeer de onderlinge verschillen die er zijn en gebruik ze om tot betere resultaten te komen dan je alleen zou kunnen bereiken.
  • Balans: zorg regelmatig voor voldoende ontspanning zodat je lichaam en geest zich kunnen vernieuwen.

Drietrapsraket
Volgens Covey is effectief leidinggeven aan veranderen een kwestie van een drietrapsraket. Hij deelt bovenstaande eigenschappen dan ook in drie trappen in.

De eerste trap (de eerste drie eigenschappen) gaat over persoonlijke en individuele ontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat je je als persoon onafhankelijk leert op te stellen.

De tweede trap (eigenschappen 4 t/m 6) gaat over effectief samenwerken.

De zevende eigenschap gaat over het ontwikkelen en onderhouden van de overige zes eigenschappen. Deze eigenschap vormt de derde trap.

Meer lezen over Stephen Covey?
Op managementboek.nl kunt u zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap bestellen.

Wikipedia weet natuurlijk altijd een paar leuke dingen en op 123management.nl vonden wij ook een interessant artikel, dat wij onder meer als bron gebruikten voor deze korte blog.

Stephen Covey aan het woord
In onderstaand filmpje een interview met Stephen Covey, waarin hij zelf vertelt over zijn zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Op YouTube meer filmpjes waarin Covey vertelt over  zijn zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: