Skip to content

Hoe kunt u als manager inhaken op de vergrijzing?

11/03/2011

In ons blog over Mc Donalds schreven wij over de Crew Trainers Rally. Een trainingsbijeenkomst in de vorm van een competitie vol met interactie.

Oude en nieuwe generatie
Interactie, betrokkenheid en invloed zijn factoren die een grote rol spelen bij het managen van de nieuwe generatie werknemers. Maar naast deze nieuwe generatie werknemers blijft het aandeel van oudere werknemers ook groot.

En dat aandeel blijft ook groeien, gezien de vergrijzing, maar ook gezien het komende arbeidstekort waardoor mensen langer door blijven werken.

Tips voor leiding geven aan ‘ouderen’
In dit kader kwamen wij op Managersonline een artikel tegen met daarin tips voor hoe je als manager leiding kunt geven aan ‘ouderen’.

1. Houd rekening met het pensioen

Vroeger ging de werknemer van de ene op de andere dag met pensioen. Dit zal steeds minder vaak gebeuren. Er wordt vaker gekozen voor het afbouwen van het aantal uren.

2. Bespreek de verwachtingen

Spreek je verwachtingen uit, maar luister ook naar de verwachtingen van de medewerkers. Open en eerlijke gesprekken geven meer houvast.

3. Herzie de functiebeschrijving

Oudere medewerkers hebben erg veel kennis van het bedrijf. Het is zonde hen zo de deur uit te laten lopen. Liever hou je ze nog wat langer bij je zodat ze hun kennis kunnen laten gelden. Kijk of je de functiebeschrijving kan aanpassen zodat ze hun kennis kunnen overdragen aan de nieuwe generatie.

4. Wees flexibel

Oudere werknemers kunnen vaak niet meer de werkdruk aan van een fulltime baan. Wil je ze nog de kans geven om hun kennis over te dragen, wees dan flexibel en biedt bijvoorbeeld voor de laatste jaren een parttime baan aan.

5. Stop niet met belonen

Ook al is een werknemer al lang in dienst en heeft hij zich reeds kunnen bewijzen, stop dan niet met het geven van complimenten. Ook oudere werknemers raken gemotiveerd als zij worden beloond. Het moet echter wel gelijk zijn aan de rest van het personeel.

6. Blijf opleiden & ontwikkelen

Net zoals je niet moet stoppen met belonen, moet je ook niet stoppen met het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden. Oudere werknemers kunnen ook nog steeds groeien en raken gedemotiveerd als ze stil blijven staan in hun ontwikkeling. Omdat een oudere werknemer niet snel van baan zal veranderen, is het goed geïnvesteerd geld.

7. Voor ieder wat wils

Houd rekening met de inrichting van de werkplek zodat ook oudere mensen comfortabel kunnen werken. Dit geldt ook voor bedrijfsuitjes waar iedereen aan mee moet kunnen doen.

Win-win situatie
Met een paar kleine aanpassingen, wat meer is voor het volgen van bovenstaande tips niet nodig, ontstaat al een win-win situatie voor uw bedrijf en uw medewerkers.

Uw organisatie verliest geen kennis en uw medewerkers blijven met plezier en gemotiveerd voor u werken, waardoor ze hun geld dubbel en dwars waard zijn en blijven.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: