Skip to content

Tijd en geld besparende innovatie in de zorg: een tattoo

02/03/2011

Eerder schreven wij ons blog ‘Innovatie in de zorg – heel hard nodig’ dat de voorspellingen voor de personeelsbezetting in de zorg er niet bepaald rooskleurig uitzien.

De afnemende beroepsbevolking gaat gepaard met een groeiende vraag naar zorg en daarmee ontstaat hoe dan ook een tekort aan zorgpersoneel.

Groeiende vraag naar zorg
Die groeiende vraag naar zorg, dat is ook echt een wereldwijd probleem. De vergrijzing speelt daarin een belangrijke rol, maar wij mensen leven en eten ook steeds ongezonder, waardoor ziektes zoals hart- en vaataandoeningen, diabetes en obesitas steeds vaker voorkomen.

Problemen opvangen
Innovaties zijn daardoor hard nodig. En dan vooral die innovaties die tijd en geld besparen en daarmee toekomstige problemen kunnen opvangen.

Medische innovatie
In dat kader lezen wij op NuZakelijk dat onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) goed bezig zijn. Zij hebben innovatie gedaan waarmee artsen aan de huid van de patiënt de bloedspiegel kunnen aflezen.

Microdeeltjes als wormen
NuZakelijk schrijft: De medische innovatie betreft een nieuwe vorm van sensoren. Deze biomedische sensoren bestaan uit microdeeltjes die zich hechten rond een bepaald deel van het lichaam.

MIT heeft microdeeltjes gemaakt die lijken op wormen. Door deze vorm zouden de deeltjes eenvoudiger te traceren zijn en minder snel door het lichaam worden afgestoten.

Snel diabetes vaststellen
Het MIT stelt dat de ‘microwormen‘ informatie over bijvoorbeeld de bloedspiegel kunnen opslaan. Het instituut oppert dat artsen onder UV-licht dan slechts naar de huid van de patiënt hoeven te kijken om zo een diagnose te stellen.

Bij een hoog glucosegehalte kan het microdeeltje in een bepaalde kleur als een soort tatoeage oplichten. De arts kan dan snel diabetes vaststellen.

Diabetes in de VS
Volgens het RIVM hadden in 2003 ruim 600.000 Nederlanders diabetes. Vooral door de vergrijzing en het toenemende aantal mensen met overgewicht kan het aantal mensen met diabetes in 2025 verdubbelen. Om de patiënten sneller te helpen zouden de microwormen in de toekomst als implantaat kunnen worden ingebracht.

De productiemethode waarmee de microdeeltjes gemaakt zijn, zijn volgens het MIT standaardmethodes. Hierdoor zou het de medische industrie veel tijd en geld besparen.

Ook iets voor Nederland om qua toepasbaarheid naar te kijken?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: