Skip to content

1 maart: ‘De Nationale Complimentendag’, Spoedcursus:Complimenteren doe je zo!

25/02/2011

Dinsdag 1 maart is het zover… De negende editie van De Nationale Complimentendag vindt plaats. Dit jaar niet alleen in Nederland, ook België en Noorwegen introduceren in 2011 deze dag.

In de Nederlandse volksaard zit geen drang om een compliment te geven. We noemen vaker wat er niet goed is gegaan. En dat terwijl een complimentje ons juist zo goed doet. William James, Amerikaans Psycholoog zegt: “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”

De Nationale Complimentendag is dus een goede eerste stap om jouw collega’s of medewerkers op deze dag eens een pluim in de hoed te steken. Door middel van deze blog geven wij jullie graag een spoedcursus “Complimenteren doe je zo!” Zo kunt u voorbereid aan de dag beginnen. Onderstaand de 6 belangrijkste tips:

1. Uit een compliment altijd vanuit de ik-vorm. Zo geef je aan dat het compliment persoonlijk en recht uit het hart komt.

2. Complimenteer de persoon als individu, een compliment aan een groep komt bij niemand persoonlijk aan.

3. Maak je compliment concreet.

4. Forceer jezelf niet om het compliment face-to-face uit te spreken. Vind je het lastig om een compliment te geven, schrijf het compliment dan op.

5. Pas je compliment ook aan, aan de wensen van de ontvanger. Geef het compliment bijvoorbeeld onder vier ogen in plaats van in een groep als de ontvanger niet graag in de spotlight staat.

6. Overdrijf je compliment niet. Dit kan onnatuurlijk overkomen en in uiterst geval tegen je werken. 

Belangrijk om te weten is dat er regels zijn verbonden aan De Nationale Complimentendag. Persoonlijke aandacht en een uitgesproken waardering zijn onbetaalbaar. De woorden van een compliment kunnen daarom niet vervangen worden door een cadeau.

De laatste tip van onze kant;  Zeg oprecht dank je wel en ga je niet verontschuldigen als je een compliment in ontvangst mag nemen!

Wij wensen jullie dinsdag 1 maart een dag vol met complimenten en positivisme op de werkvloer toe!

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. 27/02/2011 17:30

  Mooie compacte samenvatting van de NCD uitgangspunten! Complimenten! Laten we er dinsdag weer een bijzondere dag voor velen van maken. Want dat is het effect van een oprecht compliment: onbetaalbaar! Mede dankzij jullie posting weer een stap dichterbij!

  Dank!

  Hans Poortvliet
  Nationale Complimentendag

  PS: We hebben het initiatief dit jaar ook internationaal gestart http://www.worldcomplimentday.com

Trackbacks

 1. Tweets that mention 1 maart: ‘De Nationale Complimentendag’, Spoedcursus:Complimenteren doe je zo! « Ontdek Media Plaza -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: