Skip to content

Het einde van veranderen – de start van de doorbraak

21/02/2011
Tijd voor een doorbraak?

Tijd voor een doorbraak?

Veranderen, we hebben er inmiddels heel veel over geschreven (kijk op deze pagina voor al onze posts over Veranderingsprocessen). Dat is ook niet zo gek, als we Wim Aalbers mogen geloven.

In zijn blog ‘Laat die verandering maar zitten’ op Managementsite.nl schrijft hij dat veranderen “op veel plaatsen zo’n beetje permanent op de agenda” staat. Hij pleit daarom voor het volgende:

“Laten we verandering vanaf nu beschouwen als zekerheid. Laten we het besef ‘dat het toch allemaal continu verandert’ gaan gebruiken als uitgangspunt voor ons dagelijks handelen. Niet berustend en gelaten, zoals we elkaar soms troosten aan de bar, na een lange beleidsdag. Maar echt proactief, onze processen zo inrichtend, dat het morgen altijd weer anders kan. Omgevingsverandering als het bestaansrecht van organisatie, onze dienst en onze functie.”

Elke dag weer anders

Prachtige gedachte. Als je continu bent ingesteld op dat het elke dag weer anders kan ben je flexibel. Het stimuleert ongetwijfeld ook de creativiteit en het innovatief vermogen van organisaties.

Hoe vaak worden veranderingsprocessen immers niet ge-overanalyseerd? Terwijl het misschien beter is het gewoon te doen. Er in volle overtuiging voor te gaan. Uiteraard met de benodigde duidelijkheid en communicatie naar de betrokkenen.

Immuun voor verandering

Wim Aalbers meent ook dat continu veranderen niet helpt als je echt iets wilt laten gebeuren in je organisatie. Ook daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Als iets continu aanwezig is gaat het wennen. Je wordt er misschien zelfs wel immuun voor.

En wat is de definitie van veranderen? Een tikkeltje naar links of een tikkeltje naar rechts kan voor sommige organisaties weliswaar grote gevolgen hebben, bij de meeste bedrijven en voor de meeste medewerkers verandert er bij kleine wijzigingen vrijwel niets.

En als het wel wordt beschouwd als verandering en als zodanig wordt gecommuniceerd, dan gaan de mensen bij elke nieuwe wijziging vanzelf schouderophalend verder met hun werk. Om al snel weer te vervallen in hun dagelijkse routine.

Echte doorbraak

Een echte doorbraak is daarom nodig, aldus Aalbers. Geen nieuw beleidsplan of een nieuw jaarthema, maar werkelijke verandering. En daar is meer voor nodig. Aalbers doet ons de volgende suggesties:

  • Maak gebruik van ondeskundigen, mensen met een frisse blik. “Kunstenaars en kinderen zijn de besten.”
  • Zorg voor een onrealistische deadline, want “haalbaarheid is de dood in de pot van de doorbraak.”
  • Begin helemaal opnieuw, want “een organisatie is een kooiconstructie. Geconstrueerd voor stevigheid én dus weerstand.”
  • Praat niet over doelstellingen, maar over uw droom. “In geuren en kleuren.”
  • Doe gek, want voorspelbaarheid stelt gerust en sust. “De juiste werkhouding is op het puntje van de stoel.”
  • Beloon de mislukkingen, want fouten maken mag. “Registreer de missers, de fouten en de mislukkingen. Sluit ze af met verve. Maak er een alternatieve resultatenrekening van. Met leeropbrengst. Presenteer die met champagne.”

Dank aan Wim Aalbers voor deze tips. Weg met het grijs, weg met de sleur en welkom energie en kleur.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: