Skip to content

Wist u dat? Over de effecten van kleur, geur, eten, drinken en geluid

21/01/2011

Kameleons communiceren met behulp van hun lichaamskleur

Wist u dat planten een gevoel geven van welbevinden en ontspanning? Steeds meer bedrijven plaatsen bewust veel groen op kantoor.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die computertaken verrichten in een ruimte met planten 12% productiever en minder gespannen zijn dan collega’s die dezelfde taken verrichten in een ruimte zonder planten.

Kleur, geur, eten, drinken en geluid kunnen onze zintuigen sterk beïnvloeden. In allerlei situaties en omgevingen kunnen we hier gebruik van maken.

Concentratie
In Japan wordt in sommige bedrijven ’s morgens vroeg citroengeur verspreid met als effect dat er harder wordt gewerkt. Daarna volgt bloemengeur voor een verhoging van de concentratie. Na de lunch verspreiden ze die geuren nog een keer in dezelfde volgorde.

Welke kleur is het beste om in te werken?

In zijn algemeenheid hebben kleuren de volgende effecten:

  • Gele kleuren zijn goed voor concentratie en mentale activiteiten.
  • Turkoois is een kleur die creativiteit en communicatie bevordert.
  • Rood maakt onrustig en is meestal geen geschikte kleur voor uw werkruimte, behalve wanneer u uzelf wilt ‘opzwepen’ of activeren.
  • Blauw is rustgevend.
  • Groen geeft rust.
  • Koningsblauw voedt uw intuïtie.
  • Oranje stimuleert creativiteit en energieke activiteit.

In een kantoor worden bij voorkeur zachte pasteltinten gebruikt, zoals zachtgeel of zachtgroen. Ook zijn er bedrijven die verschillende ruimten in verschillende kleuren inrichten: voor iedere taak een andere kleur.

Wat eet ik tijdens de lunch? Vooral niet te veel!
Goed idee voor een productieve meeting? Honger verbetert het geheugen Proberen iets uit uw hoofd te leren? Volgens onderzoekers van de Yale Medical School doet u dat het beste als u honger hebt.

Een lege maag geeft een hormoon af dat ervoor zorgt dat u een hongergevoel hebt. Maar hetzelfde hormoon werkt ook in dat deel van het brein dat geheugen en leren reguleert. Volgens dit onderzoek hebt u een beter leervermogen als u honger hebt! (Dat betekent natuurlijk niet dat u uzelf moet uithongeren.)Minder eten hoeft trouwens helemaal niet moeilijk te zijn. Leg uw maaltijd op een blauw bord. De mens heeft een natuurlijke afkeer van blauw in combinatie met eten. Ook goed om te weten als u wilt lijnen…

Luister vooral naar Barok muziek
Door haar 60 tot 64 tellen per minuut heeft barokmuziek een rustgevende invloed op ons. Het is hetzelfde ritme als onze hartslag. De hersenen nemen als het ware dezelfde frequentie aan waardoor ontspannenheid en alertheid ontstaat. Daardoor zijn we in staat om twee tot vijf keer sneller te ‘leren’.

In het boekje Moodmakers leest u meer over de effecten van kleur, geur, eten, drinken en geluid op de zintuigen. Bijvoorbeeld met welke kleuren kleding u uw voorkomen kunt beïnvloeden. Download het boekje Moodmakers hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: