Skip to content

Innovatie en verandering: hoe ziet de toekomst eruit?

17/12/2010

Het einde van het jaar nadert. Voor velen is dat een tijd van reflectie. Hoe is het mij of ons het afgelopen jaar vergaan? Wat ging goed, wat ging minder goed? Wat ga ik volgend jaar zeker anders doen?

Reflectie is natuurlijk nuttig, je kunt ervan leren. Maar wij kijken in deze blog graag vooruit. Naar de toekomst. Wat hebben 2011 en de jaren daarna voor ons in petto? En wat kunt u verwachten op het gebied van innovatie en verandering? Op emerce.nl vonden wij het artikel ‘De toekomst van het internet’, geschreven door Eric van den Berg. In het artikel laten verschillende trendwatchers en futurologen zich uit over de toekomst. Wat staat ons te wachten?

Alles altijd online
Over één ding zijn alle geïnterviewden het in ieder geval eens: in de toekomst zijn we altijd online. Al onze informatie halen we online, al onze betalingen doen we online, al onze kranten en boeken lezen we online, coaching of psychische hulp krijgen we online… (en met onze notaris chatten we online, zie de blog ‘De toekomst van het notariaat, tijd voor vernieuwing’)

Met gemak ook, want we kunnen al dat alles gewoon met onze mobiele telefoon. Nieuwe technieken maken het daarnaast mogelijk allerlei soorten omgevingen te creëren. Zo loop je in Zeewolde als je dat wilt door Parijs of Londen. Onszelf onzichtbaar maken kunnen we in de toekomst ook en alle informatie en reclame die tot ons komt is volledig afgestemd op onze interesses. Internet weet eigenlijk alles van ons, tot in detail.

Privacy? Who cares!
Vinden we dat erg? Nee dus. Vooral de nieuwe generatie niet. Gênant filmpje online? Geeft niks, iedereen doet wel eens iets waar hij later spijt van heeft. Foute foto? Valt wel mee, ik heb plezier in het leven. We begrijpen het ook van elkaar. De oudere generatie misschien niet, maar die zijn ook niet gewend aan al die openheid. Jongeren hebben er geen problemen mee alles van zichzelf te laten zien en snappen dat van anderen dus ook.

Nieuwe ideeën moeten blijven
Straks is werkelijk alles met elkaar verbonden en delen we ook alles met elkaar. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje over ‘The Future of Screen Technology’.

We delen dat alles echter wel online. Welke impact heeft dat op ons mensen? Bas Haring, filosoof en informaticus, maakt zich zorgen over de diversiteit aan ideeën. “Als iedereen altijd en overal met elkaar praat, is er geen ruimte voor een unieke gedachte, een tegengeluid. Er ontstaat een grijze brij. Je ziet het al aan de mode, overal ter wereld zie je Zara en Adidas. We gaan steeds meer op elkaar lijken. De bijzondere gedachten komen pas als je je ook kunt isoleren.”

Inspiratie door afzondering
Misschien leuk om te lezen in dat kader is de blog ‘Waar komen goede ideeën vandaan?’. Steven Johnson zegt namelijk dat goede ideeën grotendeels worden gevormd in een inspirerende ruimte waar ideeën van verschillende mensen bij elkaar worden gebracht. In feite zou je dit ook een vorm van isolatie kunnen noemen. Samen zonder je je af, om even helemaal je eigen wereld te creëren waarin je zonder barrières en zonder rem een gezamenlijk denkproces op gang kunt brengen. 

Het belang van fysiek contact
Trendwatcher Adjiedj Bakas noemt overigens nog een ‘downside’ van dat altijd alles online. Hij voorziet verdere vereenzaming voor grote groepen mensen. “Nu al voelt één op de vier Nederlanders zich eenzaam, 30 procent van de Amerikanen heeft minder vrienden dan 20 jaar geleden, 20 procent van de Amerikanen zegt helemaal geen intieme vrienden te hebben. We communiceren straks enkel nog via gadgets, terwijl fysiek contact, een arm om je schouder, zó belangrijk is.”

Misschien is daarom het goed om, zo aan het einde van het jaar, af te sluiten met de oproep om vooral fysiek bij elkaar te blijven komen. Ter inspiratie, ter motivatie, maar vooral ook om oprechte interesse te tonen in elkaar.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: