Skip to content

Het belang van interactie: de trap van Quirke

15/12/2010

Beeld uit 'Interne communicatie voor de professional: naar een interactie-visie' van Erik Reijnders

De trap van Quirke is een bekend model onder communicatieprofessionals. Het geeft antwoord op de vraag voor welk doel je welk middel het beste kunt gebruiken. Daarbij is het model zo opgebouwd dat naarmate de ambities omtrent informeren of communiceren hoger worden (van ‘ervan weten’ naar ‘begrip hebben’, naar ‘ondersteunen’, ‘zich betrokken voelen’ en ‘zich verbonden voelen’) de interactiviteit van het te kiezen communicatiemiddel ook hoger moet worden.

Van informeren naar communiceren
Dat wil zeggen dat als je mensen enkel wilt informeren (ze moeten bijvoorbeeld ergens van weten) het voldoende kan zijn een e-mail of nieuwsbrief te versturen, posters op te hangen of een bericht te plaatsen op intranet. Naarmate je echter meer van de mensen (de ontvangers) verwacht, zal je ook zelf meer energie moeten steken in je communicatie. Zo spreekt Quirke bij het doel ‘begrip hebben’ al van het gebruik van een peptalk of een presentatie en ook bij de stappen die daarop volgen (de hogere ambities) staan ‘live’ ontmoetingen en interactie centraal. Denk aan seminars, feedback sessies en trainingen. 

Verbondenheid
Bij laatste trap, de hoogste ambitie ‘zich verbonden voelen’, noemt Quirke als communicatietool het ‘samen problemen aanpakken’. Een prachtige case van een dergelijke communicatie-opgave vormt de Stichting Microfinanciering. Zij stonden voor de uitdaging een nieuwe corporate identity te presenteren, maar tegelijkertijd hun netwerk te activeren er samen voor te gaan als het gaat om het ondersteunen van startende ondernemers. Die verbondenheid, het gevoel van ‘we gaan het samen doen’, vergroot de Stichting Microfinanciering met een speciaal jaarlijks evenement. Lees er hier meer over.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: