Skip to content

Sociale innovatie: het hoe en waarom

10/12/2010

In een artikel over sociale innovatie op Frankwatching beschrijft Suzanne van Kinderen hoe innovatie een nieuwe schwung kan krijgen in Nederland. Want Nederland doet het als kenniseconomie en technologisch weliswaar goed, we weten dat niet om te zetten in meer innovatie.

Innovatiekloof
Van Kinderen verwijst naar een artikel op Science Guide, waarin de auteurs Nederland aanraden om sociale innovatie prioriteit te geven. Dat zou kunnen helpen om de huidige innovatiekloof te dichten. Maar ja, sociale innovatie, hoe doe je dat? Van Kinderen geeft op die vraag antwoord in haar artikel.

Lef en vertrouwen
Heel in het kort komt het op het volgende neer:

1) Durf de verantwoordelijkheid af te geven en heb vertrouwen. Breng als organisatie wel de juiste mensen (medewerkers, klanten) bij elkaar en faciliteer hun samenkomst, maar laat ze verder vrij.

2) Laat angst voor concurrentie los. Kom samen als mensen en niet als organisaties of mensen van organisaties. Met samenwerking kom je verder.

3) Durf te experimenteren, fouten maken mag. Het gaat immers om het creatieve proces (en het resultaat daarvan uiteraard).

4) Denk groot maar begin klein. Eerst een pilot, even uitproberen, even testen. Dan is het ook minder erg als een of ander niet slaagt.

De juiste plek
Bij sociale innovatie denken we tegenwoordig misschien snel aan innovatie via het web. De gelijkenis met een begrip als social media is ook groot. Fysiek samenkomen is voor sociale innovatie echter juist heel belangrijk. Alhoewel ze aangeeft dat virtueel samenwerken uiteraard ook mogelijk moet zijn schrijft Van Kinderen: “Schep een plek waar ruimte is om innovatief samen te werken en doorbraken te realiseren zijn, los van de eigen organisatie. Een plek met een eigen identiteit.” Dat is herkenbaar voor Media Plaza, dat speciaal is ontwikkeld voor innovatie- en veranderingsprocessen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: