Skip to content

De toekomst van het notariaat: tijd voor vernieuwing – KNB

08/12/2010

Foto: Truus van Gog

Digitale toekomst

De wereld digitaliseert in hoog tempo. Nieuwe technieken en nieuwe manieren van communiceren maken allerlei nieuwe werkvormen mogelijk. Wat betekent dat voor het notariaat? Zijn de stapels papieren en multomappen definitief verleden tijd? Chatten notarissen straks met hun collega’s en cliënten?

Om inzicht te geven in de digitale toekomst van het notariaat organiseerde de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hierover een congres op vrijdag 19 november 2010.

Generatieverschillen

Zou het een gewild onderwerp zijn? De KNB had geen idee. Een onderwerp als de digitale toekomst spreekt wel tot de verbeelding, maar de generatieverschillen onder notarissen zijn groot. Er zijn notarissen die al decennia op dezelfde manier werken en nog tijden hebben gekend zonder computers en internet. De nieuwe generatie is juist met internet en computers opgegroeid. Hoe groot zou de belangstelling zijn?

Hoge verwachtingen

Heel groot, zo bleek al snel. En bij alle generaties. Binnen hele korte tijd kwamen heel veel aanmeldingen binnen. Dat doet wat met je als organisator. De belangstelling is groot, de verwachtingen zijn hoog. Daar wil je aan voldoen. Of beter nog, die wil je overtreffen. En dus ga je op zoek naar goede sprekers en de meest passende locatie. Logischerwijs wilde ook de KNB een centrale locatie, makkelijk bereikbaar en natuurlijk qua ruimte geschikt voor het programma en de groep. Maar de locatie moest vooral passen bij het thema: toekomst, digitalisering, modern, snel.

Zit ik hier wel goed?

De KNB had met dit congres een duidelijk doel voor ogen. Dit moest een eye-opener worden, het begin van een vernieuwingsslag binnen het notariaat. Alles stond dan ook in het teken van die vernieuwing, van de toekomst. Het was anders dan anders. Het beste werd dat misschien wel geïllustreerd toen een ietwat verlate notaris naar zijn plek in de futuristisch en maagdelijk witte zaal werd verwezen. Hij ging zitten, maar stond enkele tellen later weer op om de zaal te verlaten. Ondanks het overal zichtbare logo van de KNB zei hij vertwijfeld tegen de organisatie: “Ik zit hier niet goed. Ik moet bij de notarissen zijn.”

Inspiratie en motivatie

Inspireren en in beweging brengen. Dat was het doel en dat is zonder meer gelukt. Na de eerste spreker was het eerst een minuut helemaal stil in de zaal. Iedereen was flabbergasted. Daarna kwam al heel snel de discussie op gang. Doordat het podium in het midden stond en het publiek in drie groepen om het podium heen zat was er veel en snelle interactie. Men kon elkaar zien, elkaar aankijken. Er was letterlijk en figuurlijk weinig afstand.

Positieve energie

Er hing een positieve energie en alles straalde de toekomst uit. Iedereen stond daardoor open voor de nodige veranderingen en had er ook zin in. Dat een groot aantal notarissen weer naar huis ging met het voornemen maandag direct aan de slag te gaan met de vernieuwing was voor de KNB meer dan genoeg reden om te zeggen: ‘Hierop komt zeker een vervolg’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: