Skip to content

Het werk van de HR manager wordt steeds strategischer

26/11/2010

Als HR manager kent u ontgetwijfeld het HR model van Ulrich. HRPraktijk.nl beschrijft de betreffende vier HR rollen heel duidelijk.

De strategic partner zorgt voor een succesvolle uitvoering van de bedrijfsstrategie door als strategische partner van het management de bedrijfsdoelen te vertalen in een concrete HR-strategie en prioriteiten voor HR.

De change agent is de veranderkundige en zorgt voor capaciteit tot verandering en een vernieuwde organisatie.

De administrative expert is de beheersspecialist en levert HR primair een goede infrastructuur (proces op orde).

De employee champion wordt vrij vertaald de inzetbaarheidsdeskundige genoemd en draagt bij aan toegewijde en competente medewerkers. HR moet de behoeften van medewerkers invoelen en zorgen dat daarop wordt ingespeeld. Het intellectuele kapitaal dat in medewerkers steekt, moet actief verder worden ontwikkeld, aldus de insteek van de employee champion.

Strategische bedrijfskeuzes
In een recent artikel schrijft HRPraktijk.nl dat met name die eerste rol, de strategic partner, aan terrein aan het winnen is. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidssocioloog Jeroen Delmotte. De HR-afdeling wordt steeds vaker betrokken bij strategische bedrijfskeuzes. Een hele verandering voor afdelingen of HR managers die zich vooralsnog vooral bezig hielden met de behoeften van medewerkers of het proces.

Meetinstrument
Jeroen Delmotte meent dat HR haar eigen bijdragen moet meten en evalueren om als strategisch partner in de organisatie te worden erkend. Tijdens zijn onderzoek ervoer hij echter ook weerstand hiertegen in de vorm van ‘cijferfobie’ en scepticisme. Misschien juist daarom ontwikkelde hij een meetinstrument voor HR.

Veranderen
Verandering vraagt altijd om de nodige wil en energie. Wat nieuw en onbekend is, is ook spannend en brengt onzekerheden met zich mee. Als HR zich verder wil ontwikkelen vraagt dat om lef. Er gewoon voor gaan, het proberen. Als er een paar goede succesvolle cases zijn volgt de rest vanzelf…

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: