Skip to content

Co-creatie van verandering

26/11/2010

Onlangs schreven wij in een blog op deze site over het bericht dat wij lazen managersonline.nl dat  Léon de Caluwé meent dat verandering niet te managen is. Volgens De Caluwé zit de kracht vooral in de groep. Als de medewerkers zich betrokken voelen is de kans het grootst dat ze elkaar beïnvloeden.

In dit kader kwamen wij op Slideshare deze presentatie  tegen van de Vlaamse Stichting Lodewijck de Raet. Deze presentatie gaat over het realiseren van verandering en begint met de quote: “Veranderingen zijn voor mensen pas inspirerend en betekenisvol, als ze onderdeel zijn geweest van een proces van betekeniscreatie.”

Dat is precies wat De Caluwé zegt. Als de medewerkers zich maar betrokken voelen, er onderdeel van uitmaken, dan kan verandering succesvol zijn.

De presentatie is de moeite waard te bekijken. Hij is kort, je bent er zo doorheen, maar het vat met behulp van schema’s en puntsgewijze opsommingen wel een aantal dingen heel mooi samen. Welke eisen aan leiderschap worden gesteld bijvoorbeeld, hoe je motivatie kunt behouden en kunt versterken en hoe je weerstand kunt reduceren.

Leuk aan deze presentatie is het aantal theorieën dat heel snel voorbijkomt. Zoals het Ijsbergmodel van McClelland en de Theory U van Otto Scharmer. Het Ijsbergmodel van McClelland wordt op deze website nader toegelicht (en dit is misschien een leuke boektip. Over Theory U van Otto Scharmer vindt u op deze website meer informatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: