Skip to content

Hoe beleven wij ruimte?

18/11/2010

Onlangs stuitten wij op een artikel van Ronald Hamel, cognitief en omgevingspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, getiteld ‘De beleving van ruimte in de omgeving’. Media Plaza heeft als locatie tot doel alle zintuigen te prikkelen. Hamel beschrijft hoe voor ons mensen die prikkels, de beleving van een ruimte of een omgeving, tot stand komen.

Prikkels
Onze beleving van een ruimte of een omgeving wordt beïnvloed door de objectieve eigenschappen van de ruimte en door onszelf in die ruimte. “De ruimte is niet een geheel, maar een ingewikkeld patroon van prikkels die ons via onze zintuigen bereiken. Bijvoorbeeld: licht, geluid, temperatuur en geur,” schrijft Hamel.

Maar…

Wij nemen de omgeving niet waar alsof wij een onbeschreven blad zijn. Wie we zijn, wat we hebben meegemaakt, of we alleen zijn of in een groep en waarom wij in die ruimte of omgeving zijn bepaalt ook de beleving.

Zintuigen en meer
Onze zintuigen spelen een belangrijke rol, maar we nemen een omgeving niet alleen in ons op met onze zintuigen, maar met ons hele cognitieve systeem (zintuigen plus hersenen). “Bepaalde prikkels in de omgeving die relevant voor ons kunnen zijn, worden continu in verband gebracht met informatie in ons geheugen en daarmee vergeleken.” Onbewust en bewust.

Alle fysieke eigenschappen van een ruimte komen wel of niet overeen met onze kennis en ervaring. Als de fysieke eigenschappen overeen komen met onze kennis en ervaring is er evenwicht. Is dat evenwicht er niet – de fysieke eigenschappen wijken af van onze kennis en ervaring – dan gaan we proberen dat evenwicht te zoeken. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en reacties op dergelijke ‘onevenwichtige’ situaties verschillen dus ook per mens.

Hoeveel prikkels kunnen we aan?
Alhoewel per mens verschilt wat prikkelt en wat niet geldt voor iedereen dat er een optimale situatie is: de hoeveelheid prikkels waar we ons het prettigst bij voelen en waar we het beste bij functioneren. Zijn er te weinig of te veel prikkels dan worden we uit onze ‘comfort zone’ gehaald. Is dat slecht? Niet per se. We beleven namelijk vooral iets als er geen evenwicht is. Een optimale omgeving voelt bekend en vertrouwd en levert dus minder spontane reacties op dan een minder optimale omgeving.

Samengevat: ieder mens beleeft een omgeving verschillend, maar de fysieke eigenschappen van een omgeving – licht, geluid, temperatuur en geur – kunnen wel sterk sturen in die beleving. De uitdaging is een combinatie te vinden van die eigenschappen die prikkelt en ook het functioneren van mensen in positieve zin beïnvloedt.

Al nieuwsgierig naar Media Plaza?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: